logoVRT.jpg

Op 5 oktober 2017 richtte de WUCB een schrijven aan de redactie van de VRT naar aanleiding van het artikel “Waarom CVS een moeilijk te doorgronden ziekte is”.

 
In dat artikel wordt de indruk gewekt dat er nog steeds geen biomedische verklaring bestaat voor de ziekte ME/CVS.
 
De uitspraken komen deze keer van Professor Persoons (diensthoofd CVS centrum KU Leuven).
 
Professor Persoons houdt klaarblijkelijk nog steeds vast aan het voorbijgestreefde principe van voorbeschikkende- en uitlokkende factoren voor het ontstaan van CVS en voegt daar zonder blozen aan toe dat Cognitieve gedragstherapie en graduele oefentherapie de enige behandelingen zijn waarvoor wetenschappelijke bewijzen bestaan dat ze werken.
 
De WUCB vond het dan ook nodig hierop te reageren.
 
De VRT redactie liet ondertussen weten het betreffende artikel te hebben aangepast met de volgende aanvullende informatie (waarvoor dank):

“In 2011 verscheen de zogenoemde PACE-studie die stelde dat gedrags- en oefentherapie de enige bewezen behandelmethodes zijn, de resultaten werden onder meer in The Lancet gepubliceerd. Veel patiënten stellen zich vragen bij de kwaliteit van de studie, in juli publiceerde het Journal of Health Psychology zijn bedenkingen. Voor de patiëntenverenigingen staat niet vast dat CVS te behandelen is door gedrags- en oefentherapie.”

Hier kan u de WUCB brief lezen (pdf)

 
Link naar het artikel: